LLOYD’S OF LONDON V LJUBLJANI


Predstavniki Lloyd’s of London spregovorili o kibernetskem kriminalu ter predstavili zadnje trende s področja Cyber zavarovanja

 

V sredo, 16. marca 2016 je v Ljubljani potekal dogodek z naslovom »Cyber kriminal – prihodnost včeraj«, na katerem so predstavniki Lloyd’s of London, enega največjih zavarovalnih tržišč na svetu, spregovorili o trenutno enem najresnejših tveganj za podjetja – o kibernetskem kriminalu, ter predstavili zadnje trende s področja »Cyber zavarovanja«

Dogodek je otvorila veleposlanica Velike Britanije, Nj. eksc. Sophie Honey, ki je spregovorila o pomembnosti ozaveščanja o tej problematiki ter omenila, da so v UK celostno pristopili k upravljanju s tovrstnimi tveganji.

Lloyd's_Advisio

 

 

 

 

 

 

 

Konferenca se je zaključila z okroglo mizo, kjer so predstavniki Lloyd’s of London spregovorili o pomembnosti ozaveščanja o varovanju zaupnosti podatkov vseh zaposlenih v podjetju, o novi uredbi o varstvu osebnih podatkov ter podali najpomembnejše informacije o Cyber zavarovanju. Poudarili so, da ima lahko zloraba zaupnih informacij velik vpliv na ugled blagovne znamke ter zaupanje strank in zaposlenih.

 

Predstavniki Lloyd's of London - okrogla miza

Lloyd's of London

 

 

 

 

 

 

 

 

It takes 20 years to build a reputation and five minutes to ruin it.

If you think about that, you’ll do things differently.

Warren Buffet

 

Organizator dogodka, podjetje Advisio d.o.o. je prva zavarovalno posredniška družba v Sloveniji in celotni Adria regiji z registracijo pri Lloyd’s.

 

Advisio_Lloyd's of London_2

Lloyd's of London_2

Lloyd's of London_3

Lloyd's of London_4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KIBERNETSKI KRIMINAL – Prav kibernetski napadi so eni izmed najpomembnejših varnostnih groženj in ena največjih tveganj tako za podjetja kot tudi državno ekonomijo.

Ob vedno večji družbeni odvisnosti od sodobnih tehnologij pri poslovanju se izjemno povečuje obseg osebnih in poslovnih informacij v lasti podjetij. Informacije, ki jih podjetja hranijo v digitalni ali fizični obliki so izpostavljene kršitvam zaupnosti s strani zlonamernih hekerjev (kibernetski kriminal) oz. zaradi napačnih ali namernih dejanj zaposlenih. Stroški povezani s takšnimi dejanji so lahko za podjetje neobvladljivi, celo usodni za obstoj. Zloraba zaupnih informacij ima lahko velik vpliv na ugled blagovne znamke ter zaupanje strank in zaposlenih.

 

Odmevnejši primeri napadov na varovane osebne podatke

  • eBay – spletni velikan je utrpel enega od največjih cyber napadov med spletnimi prodajalci. Napadalci so kompromitirali manjše število vstopnih podatkov zaposlenih, s katerimi so pridobili dostop v omrežje družbe in kompromitirali podatkovno bazo imen, gesel, e-poštnih naslovov, telefonskih številk in rojstnih datumov 233 milijonov registriranih uporabnikov.
  • JPMorgan Chase – eden od največjih izdajateljev kreditnih kartic v ZDA je bil žrtev cyber napada, ki je kompromitiral račune 76 milijonov gospodinjstev in 7 milijonov malih podjetij, kar postavlja ta napad med največje doslej. Računalniški vlomilci so prišli do imen, naslovov, e-poštnih naslovov in telefonskih številk strank.
  • Target – tretjemu trgovskemu velikanu v ZDA je bilo odtujeno okoli 70 milijonov osebnih kontaktnih podatkov in 40 milijonov podatkov kreditnih in debetnih kartic svojih kupcev, kar je druga največja kršitev prijavljena s strani kakšnega ameriškega prodajalca. Kršitev naj bi bankam in drugim kreditnim institucijam povzročila več kot $200 milijonov škode.

 

NOVA UREDBA
Pomemben vpliv na povečanje odgovornosti podjetij ob kršitvah zaupnosti podatkov bo imela nova uredba o varstvu osebnih podatkov, ki prinaša dodatne obveznosti ob kršitvah zaupnosti podatkov. Pričakuje se, da bo uredba dokončno potrjena v letu 2016 in se torej predvidoma začela uporabljati v letu 2018. Enotna in posodobljena zakonodaja o varstvu podatkov je bistvena za zagotovitev temeljne pravice posameznikov do varstva osebnih podatkov, razvoj digitalnega gospodarstva ter okrepitev boja proti mednarodnemu kriminalu in terorizmu. Več o uredbi lahko najdete na povezavi.

 

Advisio_Lloyd's of London_5

Advisio_Lloyd's of London_6